Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel z jabłkami"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2042
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7235
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 174
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2042
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7235
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 174
Składniki
Z takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci. Magdalena Imielińska z Ciśca
Masło roztapiam i studzę. W podgrzanym mleku mieszam drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawiam na kwadrans. Mieszam rozczyn z mąką, solą i masłem, wyrabiam gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przy krywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Mak zalewam mlekiem i gotuję 3-4 minuty, studzę i mielę (można zblendować).
Jabłka obieram, kroję w kostkę, dodaję do maku, wsypuję rodzynki i cukier. Duszę wszystko, aż jabłka puszczą sok i odparują.
Ciasto dzielę na połowę. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt, z kawałków, które zostaną, wycinam gwiazdki. Nadzienie dzielę na połowę i rozsmarowuję na cieście. Zwijam w roladę. Strudle smaruję roztrzepanym jajkiem, przyklejam gwiazdki.
Piekę je w 200°C około 40 minut, aż się ładnie zrumienią.Źródło: Kobieta i życie