Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś mam dla was kolejne ciasto z jabłkami, ale nie jest to tradycyjna szarlotka pieczona a coś bez pieczenia, na zimno. Ciasto nazwałam śnieżka jabłkowa ponieważ jest zrobione z dwóch warstw, z których jedna to masa jabłkowa a druga to masa zrobiona ze śnieżki ubitej na mleku i wymieszanej z galaretką. Ciasto jest trochę podobne do szarlotki królewskiej
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 49
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 193
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam warstwę biszkoptów jeden obok drugiego, docinając je w razie potrzeby aby dopasować do kształtu formy. Mus jabłkowy (użyłam musu własnej roboty, bardziej kwaskowego, ale może być też kupny) przełożyłam do garnka. Podlałam go odrobiną wody i podgrzewałam aż zaczął bulgotać. Mieszałam go przy tym często aby się nie przypalił. Do gotującego się musu wsypałam galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszałam. Mus odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Gdy był zimny i zaczynał się ścinać wyłożyłam go na biszkopty. Wyrównałam powierzchnię i ułożyłam drugą warstwę biszkoptów. Ciasto wstawiłam do lodówki aby się chłodziło. W między czasie rozpuściłam galaretkę egzotyczną w 200ml wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy galaretka była chłodna, ubiłam śnieżkę w 0,5 szklanki zimnego mleka i następnie zmiksowałam ją z chłodną galaretką. Masę śnieżkową wyłożyłam na biszkopty i wyrównałam powierzchnię. Ciasto wstawiłam ponownie do lodówki aby śnieżka się ścięła. Po jakiejś godzinie posypałam ciasto startą mleczną czekoladą. Ciasto chłodziłam jeszcze kilka godzin.