Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec malinowy w skład którego wchodzą owoce takie jak maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie.
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 20
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 84
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7178
Polecam.
Odsłon: 1742
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 93
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 20
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 84
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7178
Polecam.
Odsłon: 1742
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 93
Składniki
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowane, bez pestek maliny, wcześniej zagotowane w garnczku i wymieszane z galaretkami malinowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie ubijamy śmietanę i gdy jest już na 3/4 ubita stopniowo wlewamy ostudzone, rozpuszczone galaretki cytrynowe, dalej ubijając. Ubijamy do ładnego połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki żeby troszkę zgęstniała. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i maliny myjemy i osuszamy. Gdy masa śmietankowa lekko zgęstnieje, dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem malinowym. Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty śmietanowiec dekorujemy według swoich upodobań. Smacznego!!!