Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słodko-winne ciasto z blachy"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 127
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 34
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 80
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 127
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 34
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 80
Składniki
Morele osączyć z syropu. Rabarbar oczyścić, pokroić na ukośne kawałki. Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, 20 dag cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Dodać aromat migdałowy oraz starty marcepan. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka.
Następnie małymi porcjami wsypywać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane wraz z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze utrzeć.
Prostokątną blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połówki moreli oraz kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w ciasto. Wierzch posypać resztą cukru i pozostałym cukrem wanilinowym.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Jeżeli wierzch zbytnio się rumieni, 10-15 minut przed końcem pieczenia przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto wystudzić, pokroić na porcje. Udekorować listkami mięty i ewentualnie kleksem bitej śmietany.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco