Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowa Fantazja jest jednym z tych ciast, którym nie da się oprzeć. Wystarczy kilka prostych składników oraz nieco wyobraźni, aby przygotować zachwycający deser dla całej rodziny. Gwarantujemy, że wszyscy będą zadowoleni
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 925
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 925
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 202
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki czekoladowe albo dowolne ciastka rozkrusz jak najdrobniej. Możesz to zrobić z pomocą blendera z funkcją siekania albo torby do przechowywania jedzenia i tłuczka.
Rozpuść masło w rondelku. Wsyp do niego ciastka i wymieszaj. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek.
Formę wysmaruj delikatnie tłuszczem i za pomocą łyżki wypełnij ją dokładnie przygotowanym spodem. Pamiętaj o wypełnieniu każdego narożnika. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Śliwki umyj pod bieżącą wodą i każdą z nich przekrój na pół. Wyciągnij pestkę i pokrój jeszcze wzdłuż.
Teraz przygotuj masę serową. Najpierw ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce umieść masło w temperaturze pokojowej i zmiksuj je krótko wraz z cukrem. Dodaj żółtka, a następnie porcjami przekładaj twaróg. Pod koniec wsyp budyń waniliowy. Nie miksuj długo masy, aby się nie napowietrzyła.
Delikatnie z pomocą łyżki wmieszaj pianę z białek.
Na upieczony spód wylej masę sernikową. Wyrównaj łyżką. Ułóż kawałki śliwek. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz też posypać ciasto kruszonką.