Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śliwki pod bezą"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1635
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 51
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7143
Polecam.
Odsłon: 1635
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Składniki
porcje, czas 30 min; porcja – 190 kcal, cena 1,30 zł.
Przygotuj cztery żaroodporne miseczki lub kokilki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Śliwki op łucz pod bieżącą wodą, osusz, przekrój na połówki i pozbaw pestek.
Połówki owoców rozłóż do miseczek, posyp kardamonem. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, partiami dosypuj do piany cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż masa będzie idealnie gładka i lśniąca. Wlej ocet, wsyp mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę ubijaj razem.
Przygotowaną pianę rozłóż na owocach. Miseczki wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni dopiekaj deser kolejne 10 minut. Lekko przestudź. Udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety