Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowo-jogurtowy tort"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6494
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 142
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1111
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 748
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6494
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 142
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1111
Składniki
Schłodzone masło posiekaj. 25 dag cynamonowych gwiazdek (lub innych ciastek) pokrusz drobno, zagnieć razem z masłem. Powstałą masą wylep tortownicę (o śred. 22 cm). Odstaw do lodówki na ok. 30 min.
Żelatynę rozpuść wg przepisu. Mandarynki osącz. Zmiel 5 dag ciastek. Zmiksuj mascarpone, jogurt, 6 łyżek soku z cytryny, mandarynki, cukier i połowę zmielonych ciastek. Połącz z żelatyną. Wyłóż na spód i odstaw do stężenia.
Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Rozsmaruj na wierzchu tortu. Posyp resztą zmielonych ciastek. Udekoruj owocami i pozostałymi gwiazdkami.
Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 2 zł.
Do ozdabiania świątecznych ciast, tortów i deserów możesz użyć karamboli. Ten żółty lub żółtozielony owoc w przekroju ma bardzo atrakcyjny kształt – wygląda jak gwiazdka. Karambola jest lekko kwaskowa w smaku, można ją jeść ze skórką, używać do sałatek oraz owocowych sosów do mięs.Źródło: Świat kobiety