Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli sera i maku to ciasto w sam raz, gdyż połączenie sera i maku daje wspaniały smak.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2927
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8934
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 136
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2927
Składniki
Wykonanie: 1. Mak: należy wcześniej zaparzyć, następnie zmielić dwu- lub trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy cukier drobny do wypieków, żółtka, masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 2. Ciasto: ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, pianę z białek i mieszamy. Przekładamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ser: przekładamy do miski, dodajemy żółtka, cukier, masło i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pianę z białek, namoczone wcześniej rodzynki i delikatnie mieszamy. 4. Na spód w formie wykładamy masę makową, następnie wykładamy masę serową i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 50 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy placek do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmujemy i dekorujemy, polewając roztopioną czekoladą. Smacznego!