Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z morelami"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 548
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 427
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 548
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 427
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na pół, chłodzimy 60 minut.
Przygotowujemy ser. Białka oddzielamy od żółtek. Kostkę do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser. Miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z budyniem i, na koniec, pianę ubitą z białek.
Połową ciasta wylepiamy spód i boki tortownicy. Zalewamy masą serową, posypujemy osączonymi z zalewy, pokrojonymi morelami.
Całość przykrywamy kratką z wałeczków utoczonych z pozostałego ciasta lub posypujemy kruszonką. Na 60 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Ciasto studzimy w piecyku przy lekko uchylnych drzwiach.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 296 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 45 g.Źródło: Rewia