Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z karmelową skorupką"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
ok. 75 minut.
Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać 10 dag cukru i pokrojone w kawałki masło. Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i wylepić nim natłuszczoną blachę o wymiarach 36x40 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15-20 minut.
Pozostałe jajka ubić z 20 dag cukru. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Masę serową rozsmarować na podpieczonym spodzie. Wstawić ponownie do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 175°C. Sernik piec jeszcze 30-35 minut.
Wyjąć ciasto i posypać jego wierzch pozostałym cukrem. Ponownie wstawić do piekarnika, ustawionego na funkcję grillowanie i piec, aż cukier się skarmelizuje i na wierzchu sernika powstanie chrupiąca skorupka (jak w deserze cr`eme brulée). Odstawić do wystudzenia.Źródło: Życie na gorąco