Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Telimeny to deser inspirowany wyjątkowym spotkaniem kobiety z Tadeuszem w Świątyni Dumania, gdzie pojawiły się niewielkie mrówki przerywające rozmowy. Tę scenę obydwoje zapamiętali na długo, dokładnie tak jak czytelnicy. Mak w serniku to symbol mrówek, a pyszny i delikatny smak ciasta to kwintesencja radości i miłości.
Tortownica o średnicy ok. 23 cm
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 312
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 114
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 131
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 312
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać...
Odsłon: 58
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 114
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego spodu. Herbatniki potłucz za pomocą wałka albo umieść je w blenderze z odpowiednią nakładką. Zmiksuj, aby miały konsystencję piasku.
Masło rozpusć w małym rondelku, a następnie dodaj je do herbatników. Tak przygotowaną masę rozprowadź szpatułką po natłuszczonej formie. Zrób to dokładnie, aby pokryć wszystkie krawędzie.
Umieść spód do sernika w lodówce. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Włóż samo ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut bez termoobiegu. Wystaw spód i zacznij przygotowywać masę.
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
W misie umieść twaróg do sernika (powinien być zmielony), cukier, mak oraz mąkę ziemniaczaną i masło. Wymieszaj krótko, do połączenia składników. Dołóż do masy jajka i ponownie zmiksuj szybko.
Wylej ciasto sernikowe do formy z podpieczonym spodem. Wstaw do piekarnika całość, ale zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Piecz przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek przez kolejną godzinę. Wystudź sernik. Wtedy możesz go udekorować świeżymi owocami i miętą.