Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś wielbicielem nowatorskich przepisów cukierniczych, ten sernik marchewkowy z pewnością bardzo cię ucieszy. Wprowadzenie marchewki do tradycyjnej receptury sernika nie tylko dodaje mu ciekawego smaku, ale również czyni ciasto wilgotniejszym i bardziej puszystym. Słodka nuta marchewki świetnie współgra z aksamitną konsystencją sera oraz aromatem wanilii i cynamonu.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1701
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 808
Składniki
W misce wymieszaj pokruszone na piasek herbatniki i wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Powstałą mieszanką wyłóż dno tortownicy lub okrągłej formy (ok. 23 cm) wysmarowanej masłem. Wstaw do pieca na 6-8 minut i piecz w temperaturze 180°C, po czym wyjmij do ostudzenia.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sernika wyjmij z lodówki około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, by osiągnęły temperaturę pokojową. W dużej misce utrzyj ser i cukry na gładką masę. Następnie dodawaj po jednym jajku i ubijaj mikserem na niskich obrotach. Dodaj śmietanę, mąkę kukurydzianą, wanilię, sok z cytryny, cynamon, startą na jarzynowej tarce marchewkę i wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Wylej serową masę na podpieczony spód i wyrównaj. Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większej blaszki, do której dolejesz około 200-300 ml wody. Wstaw obie foremki do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 60-70 minut.
Sernik marchewkowy studź przy uchylonych drzwiczkach, a gdy całkowicie wystygnie, odepnij boki tortownicy i wstaw do schłodzenia do lodówki. Sernik podawaj samodzielnie, udekoruj toffi bądź rozpuszczoną czekoladą.