Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-10-2023
Jest to przepyszne ciasto, idealne na każdą okazję łatwe i rewelacyjne w smaku. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych. Zapraszam
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 47
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 62
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 61
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1033
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 234
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na dwa spody.
MASA SEROWA W miseczce mieszamy 250ml mleka , 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka Do garnka dajemy masło i 3/4 szkl cukru-podgrzewamy by się rozpuściło i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ser-mieszamy dokładnie z masłem i cukrem i dodajemy 3 jajka-mieszamy-najlepiej trzepaczką. Zwiększamy troszkę ogień i do masy serowej wlewamy budynie z mlekiem-dokładnie mieszamy i gotujemy do zgęstnienia masy mieszając by się nie przypaliła. Masę odkładamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Gorącą wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym
PIANKA KAWOWA Żelatynę mieszamy z gorąca wodą i odkładamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy kawę i miksujemy. Miksując dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc i gotowe. Ciasto przepięknie wygląda, pięknie się kroi, jest po prostu wspaniałe Połączenie kawy z serową masą i delikatnym biszkoptem jest idealne.