Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały aksamitny sernik dla miłośników chałwy.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 254
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 81
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 254
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 44
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 32
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 81
Składniki
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Chałwę należy rozdrobnić i po trochu dodawać do masy, następnie stopniowo dodajemy twaróg. Należy robić to małymi porcjami aby uniknąć zważenia się masy. Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, przesiewając przez sitko.
Gotową masę przekładamy do foremki (20x25), której dno wykładamy papierem pergaminowym.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC, jednak po włożeniu ciasta zmniejszamy ją do 150ºC. Pieczemy ok. 80 min, najlepiej bez termoobiegu.
Upieczone ciasto należy wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!