Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bellini to klasyczny koktajl będący połączeniem musu brzoskwiniowego i wina musującego. Z powodzeniem można oddać ten smak, przygotowując taki właśnie sernik Bellini.
Składniki
Przygotuj spód. Jajko ubij na wysokich obrotach przez kilka minut do uzyskania gładkiej piany. Wmieszaj cukier do całkowitego połączenia składników. Dodaj mąkę, wodę, wanilię, proszek do pieczenia i sól. Zmiksuj całość na niskich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej masę, wyrównaj i piecz w 190 st. Celsjusza przez ok. 16-18 minut.
Przygotuj warstwę serową. Brzoskwinie odsącz z zalewy, jeśli używasz owoców z puszki. Pokrój je na drobne kawałki i zalej winem. Odstaw na minimum godzinę. W misce wymieszaj ser, cukier, jajka i mąkę mikserem na wysokich obrotach. Dodaj wanilię i śmietanę. Brzoskwinie dobrze odciśnij z wina i delikatnie wmieszaj łyżką do masy serowej. Całość wylej na podpieczony i zimny już spód. Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Piecz sernik bellini przez 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Studź ciasto przez kolejne 40 minut przed wyjęciem.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w kuchence mikrofalowej albo garnuszku do momentu osiągnięcia punktu wrzenia. Czekoladę pokrusz na drobne kawałki i zalej je wrzącą śmietanę. Pozostaw na 2-3 minuty do rozpuszczenia kawałków. Ubij mikserem aż polewa będzie gładka i błyszcząca. Wylej ją na ostudzony już sernik. Sernik bellini podawaj udekorowany ćwiartkami brzoskwiń.