Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i szybka rolada biszkoptowa z jabłkami sprawdzi się idealnie do kawy i herbaty.
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 172
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 20
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 314
To danie to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny sos pesto...
Odsłon: 1153
Szybkie i smaczne danie takie smaki dzieciństwa, makaron z truskawkami i biał...
Odsłon: 172
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach.
Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt: białka oddzielamy ood żółtek i ucieramy je z cukrem na pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka i kiedy wszystkie zostały wmieszane w masę, wyłączamy mikser. Partiami przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze).
Delikatnie, wzdłuż dłuższej krawędzi zwijamy ciasto, pomagając sobie ściereczką. Ciasto podczas zwijania powinno być jeszcze lekko ciepłe, co ułatwi pracę. Uważamy tylko, aby rolada nie popękała. Gotową roladę zawijamy dość ciasno w ściereczkę i papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.