Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z bezową skórką"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 44
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Składniki
Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj cukier i żółtka, ubijaj. Wsyp przesiane mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, nałóż masę, tworząc cienką warstwę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 12 minut w 180°C.
Ciepłe ciasto wyłóż na ścierkę, odwracając formę do góry dnem. Usuń papier. Zwiń je ze ścierką w roladę, wystudź. Roladę rozwiń.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wymieszaj z serkiem i wiśniami. Krem nałóż na biszkopt. Zwiń. Białka ubij z cukrem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Bezę wyłóż na blachę, piecz 25 minut w 160°C, wystudź i pokrusz.
Roladę zwiń, wierzch posmaruj resztą kremu, obłóż kawałkami bezy, wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj prażonymi migdałami.
CZAS: 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień