Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-02-2024
Rolada w nieco lżejszej wersji z erytrytolem i dżemem słodzonym ksylitolem.
Papier do pieczenia, ściereczka, przezroczysta folia spożywcza, miski, mikser.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 181
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1605
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 317
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 235
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 73
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 181
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 1605
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 317
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 235
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 73
Składniki
Z jajek białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 4 łyżkami erytrytolu (można dać mniej jeśli się chce, można zamienić na zwykły cukier, cukier puder). W osobnej misce zmiksować mąkę pszenną (dałam 3 czubate łyżki), mąkę kukurydzianą (dałam 2 czubate łyżki, takie z dobrą górką), jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Do miski z mączną masą wmieszać delikatnie pianę z białek. Dużą blachę do pieczenia popsikać olejem ( można posmarować olejem za pomocą pędzelka) i dopiero wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę z surowym ciastem do blachy i wygładzić. Piec ciasto w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, aż się zarumieni. Ciasto na roladę zaraz po upieczeniu przełożyć na zwilżoną ściereczkę nie ściągając jeszcze papieru do pieczenia i zwinąć w rulon. Odstawić zwinięte ciasto na 30 minut. Po tym czasie odwinąć ciasto ze ściereczki i ściągnąć z niego papier do pieczenia. Ubić krem - zmiksować mascarpone z erytrytolem (ilość wedle smaku) oraz z cukrem waniliowym. Rozsmarować krem na rozwiniętym cieście na roladę. Na krem przełożyć dżem brzoskwiniowy i zwinąć roladę. Zwiniętą roladę owinąć przezroczystą folią spożywczą i odstawić do lodówki na jakąś godzinę. Po tym czasie przygotować polewę - gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem i podgrzewać do momentu połączenia. Polać rozwiniętą z folii roladę polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.