Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada :) Masa to moja kombinacja, bałam się że wyjdzie za słodka ale nie potrzebnie, jest bardzo smaczna i na pewno wykorzystam ją do jakiegoś tortu.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy w między czasie cukier. Jak mamy ubite białka z cukrem dodajemy żółtka, mieszamy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia taką do rolad, i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy w roladę.
Jak rolada nam stygnie robimy masę: Gotujemy mleko, do gorącego dodajemy chałwę i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia i rozmieszania się chałwy, zestawiamy by przestygło. Do przestygniętej zimnej masy dodajemy masło i ucieramy. Gdy ładnie nam się utrze dosypujemy szklankę mleka w proszku i ucieramy na gładko. Naszą roladę rozwijamy i smarujemy masą, delikatnie zwijamy w zgrabną roladę. Przygotowujemy polewę, albo naszą ulubioną lub taką jak ja. Podgrzewamy śmietankę z margaryną i cukrem, możemy dodać jakiś aromat, ja tego nie zrobiłam bo chciałam by była bardzo czekoladowa, dosypujemy kakao i mieszamy chwilę gotując. Czekamy by troszkę wystygła i smarujemy wierzch naszej rolady, możemy posypać płatkami migdałowymi i delektujemy się pyszną roladą. SMACZNEGO