Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada czekoladowa"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 194
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 194
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 50 minut (bez chłodzenia)
Jajka wymieszać ze szczyptą soli i ubić 10 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem pergaminowym blasze o wymiarach 32 x 39 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec ok. 10 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Zdjąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką ciasno zrolować. Odłożyć do wystudzenia.
Wiśnie osączyć z zalewy. Czekoladę zetrzeć na grube wiórki, trzymać w chłodnym miejscu. Ubić 40 dag śmietany z 2 torebkami cukru wanilinowego i zagęstnikiem. Biszkopt rozwinąć. Posmarować bitą śmietaną. Posypać wiśniami. Zrolować, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Resztę śmietany ubić z ostatnim cukrem wanilinowym. Roladę pokroić na porcje. Udekorować porcjami bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.Źródło: Życie na gorąco