Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada biszkoptowo-budyniowa"
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 67
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 82
Młody bób z suszonymi pomidorami. Dla mnie najlepszy bób to ten ugotowany w s...
Odsłon: 67
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 82
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj na kremową masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 100 ml lodowatej wody. Dodaj przesianą mąkę oraz kakao i proszek do pieczenia. Połącz z pianą z białek.
2. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem, wylej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 15 min. Wyjmij, usuń pergamin. Biszkopt ułóż na wilgotnej czystej ściereczce i zroluj razem z nią, formując roladę. Przestudź.
Przygotuj krem. Proszek budyniowy rozrób w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej budyń i mieszając, gotuj, aż zgęstnieje. Ostudź, utrzyj z masłem i barwnikiem. Pistacje zblenduj. 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do kremu.
Rozwiń biszkopt, posmaruj przygotowaną masą (3 łyżki odłóż do dekoracji), a potem ponownie zwiń roladę. Z pozostałego kremu zrób na roladzie wzorki (za pomocą szprycy z małą końcówką). Struclę schłodź w lodówce, posyp odłożonymi pistacjami.Źródło: Tina