Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rodzynkowiec na rumie"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 55
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 55
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Składniki
Dzień wcześniej rodzynki zalewam rumem. Białka na biszkopt ubijam, dodaję cukier, po żółtku, a na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto piekę ok. 20 min w 180°C. Po ostudzeniu kroję na połowę.
Połowę mleka zagotowuję z cukrem, resztę mieszam z mąką, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodaję do wrzącego mleka. Ugotowany budyń schładzam. Masło ucieram z budyniem. Na koniec do masy dodaję kawę i alkohol (według uznania).
Czekolady razem z masłem roztapiam w rondelku, dodaję osączone rodzynki i połowę rumu, w którym się moczyły. Lekko studzę. 4Układam ciasto warstwami: biszkopt, marmolada, 2/3 masy budyniowej, biszkopt, 1/3 masy budyniowej, polewa rodzynkowa. Schładzam.
70 min • Porcja ok. 380 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 20 porcji
<strong>Marcin Kwiek z Bieśnika</strong>Źródło: Kobieta i życie