Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Reniferowe lizaczki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem kryształem oraz sodą oczyszczoną. Dodaj miód i masło, jedno całe jajko oraz łyżeczkę przyprawy korzennej do piernika. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie schłodzone ciasto na pierniczki rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Foremką lub ostrym nożem wykrój ciasteczka w kształcie główek reniferów. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem.
Pierniczki ułóż na blasze. W każdy wbij ozdobny patyczek lub wykałaczkę. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 180 stopni. Zdejmij z blachy i odłóż do ostudzenia.
Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie lekko tężeć, maczaj w niej pierniczki. Następnie, nim czekolada zastygnie, umieść na główkach noski z drażetek oraz rogi z połówek precelków. Z lukru i pozostałej czekolady zrób oczy reniferów. Odstaw do zastudzenia.
czas ok. 55 min; sztuka – 45 kcal, cena 40 gr
TO TEŻ PIĘKNE DEKORACJE!Źródło: Świat kobiety