Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyzy drożdżowe w smaku są trochę inne niż pampuchy, nie są tak pulchne - puszyste jak pampuchy. Środek wypełniony słodkim twarogiem , polane podsmażoną na maśle bułką tartą lub polane samym masłem i posypane - cukrem smakują wybornie.
garnek, ścierka, miska, łyżeczka, kubek, patelnia,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem, dodać łyżeczkę mąki oraz jogurt, wymieszać na gładką masę i odłożyć w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętość . Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką i szczyptą soli , dodać śmietanę ,olej i wymieszać najpierw łyżką dolewając stopniowo wodę. Gdy składniki się połączą ciasto wyrabiać dłońmi , podsypując lekko mąką. Wyrabiać aż ciasto będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Przykryć ścierką , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść , a następnie podzielić sobie na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 1/2 cm. nie więcej. Wycinać szklanką kółka , nakładać porcje przygotowanego sera ( u mnie po na jedno kółko 1 łyżka sera). Zakleić składając na połowę zamykając ser w środku. Gotowe pyzy odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, okrywając ścierką. Następnie gotować na parze 5 minut nie dłużej. Podawać na ciepło z podsmażoną na masełku bułką tartą lub polane masłem i posypane cukrem. Nadzienie serowe ; ser utrzeć z żółtkami ,cukrem i cukrem waniliowym.
Gotowe do podania.