Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pYSZNE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNKIEM DO KAWKI:) LEPSZE NIŻ Z NIEJEDNEJ CIASTKARNI. SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 DROŻDŻÓWEK.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 119
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
BUDYŃ UGOTOWAĆ WG PRZEPISU Z 0,5 LITRA MLEKA. .
CIASTO DROŻDŻOWE: Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Pokruszyć drożdże i roztrzepać aż do rozpuszczenia. Ostudzić.
CIASTO DROŻDŻOWE: Tłuszcz roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Mąke, sól, cukier wymieszać. Wlać ostudzoną masę i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godzinę). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić aby usunąć pęcherzyki powietrza.
Rozwałkować na ok 4 mm, pociąć w prostokąty o wym. 10x15cm. Na każdy nałożyć po 1 łyżce budynku. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Zamiast budyniu można do środka dać też nutellę lub serki danio:)