Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza - zmora z dzieciństwa, jednak jej smak w wypiekach w ogóle mi nie przeszkadza.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Z białek ubijamy sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na końcu cienkim strumieniem wlewamy olej. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny smarujemy dżemem truskawkowym.
Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego stopniowo wsypujemy kaszę, mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy do momentu aż kasza będzie gęsta. Gorącą wykładamy na ciasto. Na wierzch układamy herbatniki. Pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Studzimy. Tężejącą wylewamy na herbatniki. Pozostawiamy do stężenia. Uwaga!!! Jeśli chcemy aby ciasto było mniej słodkie możemy użyć dżemy wiśniowego lub z czarnej porzeczki.