Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na klasyczną szarlotkę, ale ze względu na cukrzycę nie możesz znaleźć właściwego przepisu? Oto świetny pomysł na szarlotkę dla cukrzyka. Ciasto robi się szybko, a użyte składniki nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. To świetny deser dla diabetyków, wypróbuj!
Tortownica o średnicy 26 cm
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8902
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 199
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 463
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8902
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 199
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 463
Składniki
Na początku do większego naczynia wrzuć pokrojone masło, mąkę pszenną razową, ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Zmiksuj na kruszonkę.
Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 3/4 przygotowanej masy wyłóż na tortownicę i nieco wyrównaj, posyp płatkami migdałowymi i oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną (pamiętaj, że im mniej, tym lepiej, bo mąka ziemniaczana ma wysoki indeks glikemiczny!).
Obierz jabłka, pokrój je w plasterki i rozłóż równo na cieście. Posyp pozostałą częścią kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 50-60 minut. Ciasto wychodzi zarumienione. Szarlotkę dla cukrzyków możesz podać posypaną płatkami migdałów. Smacznego!