Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam mija niedzielne popołudnie ? Ja z nudów przygotowałam ptysiowe cudaczki są one wykonane z ciasta na karpatkę inaczej zwane też churros czyli hiszpański smakołyk smażony w tłuszczu z ciasta parzonego, wycina się je za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1038
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Do głębszego garnka wlać wodę i wsypać sól a następnie dodać całe przygotowane masło całość rozpuścić a po rozpuszczeniu wsypać mąkę i mieszając cały czas łyżką doprowadzić do momentu aż ciasto zacznie ładnie odchodzić od boków garnka i nie będzie widoczna sucha mąka. Przygotowane ciasto zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia
Gdy już sparzone ciasto wystygło wbijać po jednym jajku i szybkim ruchem łyżki wymieszać jajko razem z ciastem, tak postępujemy do ostatniego jajka aż masa będzie jednolita i gładka. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego, na patelnię wlać olej trochę ponad dno patelni rozgrzać go a następnie wyciskać ciasto ze szprycy i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wykładać do salaterki i można posypać cukrem z cynamonem
Takie ptysiowe cudaki najlepiej smakują z cukrem i cynamonem ale najbardziej jednak zamaczane w gorącej czekoladzie lub z czym kto lubi . Moje nie są chrupiące z zewnątrz ale mimo to są bardzo smaczne prawie jak pączki z tym że wykonane z ciasta parzonego. Jeżeli ktoś nie ma szprycy można nabierać ciasto na małą łyżeczkę i wkładać za pomocą drugiej łyżeczki na gorący olej a po usmażeniu np. nafaszerować dżemem lub czekoladą