Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładane ciasto migdałowe"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1160
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6508
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 147
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1160
Składniki
ok. 60 minut.
Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml mleka i 5 dag cukru. Zagotować 300 ml mleka. Wlać rozrobiony budyń, gotować, mieszając, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Przelać do metalowej miseczki. Przykryć kawałkiem folii (na budyniu nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z 10 dag cukru na puszystą masę. Wbić jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 25 ml mleka.
Całość dobrze wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 20 minut. Wyjąć z tortownicy i odstawić do wystudzenia.
Zimny budyń utrzeć ze śmietaną na puszysty krem. Ciasto rozciąć na dwa blaty. Przełożyć je (w tortownicy) kremem budyniowym. Schłodzić w lodówce. Potem oprószyć cukrem pudrem.
Im dłużej ciasto ucieramy mikserem, tym większe prawdopodobieństwo, że opadnie. Owszem, tzw. ciasto ucierane musi być dobrze wymieszane, ale róbmy to możliwie w najkrótszym czasie.Źródło: Życie na gorąco