Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Proste ciasto ze śliwkami"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 118
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 118
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę cukru. Pozostały cukier wsyp do żółtek (zostaw 1–2 łyżeczki – przydadzą się do posypania śliwek). Ubij kogiel-mogiel, wlej śmietanę, olej, aromat i wymieszaj. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Stopniowo i delikatnie dodawaj ubitą pianę z białek. Ciasto wlej do formy. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wydryluj. Ułóż je na cieście skórką do dołu, posyp cukrem. Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Superporada:
Przejrzałe, ale jeszcze nie zepsute, owoce warto zużyć na nalewki. Miękkie owoce macerujemy w spirytusie rozcieńczonym wodą, twarde w wódce.Źródło: Show