Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego na deszczowy i ponury dzień niż porządna dawka czekolady? Zdecydowanie nie :-) Proponuję więc przyrządzić bardzo smaczne ciasteczka czekoladowe z chrupiącym wierzchem i delikatnym środkiem. Ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. Zaraz po upieczeniu są miękkie, więc z ich spożywaniem musimy się wstrzymać ok 15 minut (tak tak.. to może być bardzo trudne :-))
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 83
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 33
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 124
Składniki
W rondelku rozpuszczamy połamaną czekoladę i masło. Studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, aromat migdałowy oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce całą noc.
Gdy ciasto wyraźnie zgęstnieje, nabieramy je łyżeczką, przekładamy na dłonie i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w cukrze pudrze. Tak uformowane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
Ciastka pieczemy ok 10 minut w 170*C. Po upieczeniu odstawiamy je na ok 15 minut, ponieważ zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. SMACZNEGO :-)
zdj