Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Półkruche ciasto z marchewką i cukinią"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 66
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 60
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaję zimne masło, szybko siekam z mąką. Następnie wbijam żółtka i dolewam śmietanę. Zagniatam półkruche ciasto, formuję z niego kulę, owijam folią i odkładam na godzinę do lodówki.
Cukinię szoruję. Marchewki obieram i płuczę. Warzywa kroję nożem szczelinowym (obieraczką do warzyw) w cienkie podłużne plastry. Natkę płuczę, suszę, obrywam listki. Kilka odkładam, resztę siekam. Do miski wbijam cztery jajka, rozkłócam z mlekiem, mieszam ze startym serem i posiekaną natką. Masę doprawiam solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto wałkuję na okrągły placek. Wylepiam formę do tarty, formując wyższy brzeg. Układam plastry warzyw i zalewam je masą. Piekę 45-50 minut w temp. 180 stopni. Dekoruję ciasto odłożoną natką.Źródło: 100 rad