Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Poduszeczki z kremem rabarbarowo-truskawkowym"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 51
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 577
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 69
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85722
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 51
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 577
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 69
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85722
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 8-10 prostokątów. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem (2 łyżki). Piecz 12-15 min w temp. 180°C.
Rabarbar umyj, obierz, pokrój w plasterki lub kostkę. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody.
Do rondelka włóż rabarbar, wlej 100 ml wody i wsyp pozostały cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze ok. 5 min. Jeszcze ciepły mus przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż serek mascarpone oraz tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą śmietankę, zmiksuj. Wystudzone prostokąty przekrój wzdłuż na pół, wnętrza wypełnij kremem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie