Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie tego ciasta jest dosyć łatwe, ciasto smakuje wybornie.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1048
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 49
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 63
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 62
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1048
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 238
Składniki
Wykonanie ciasta: Twaróg przełożyć do miski i dodać mleko, oliwę, sok z cytryny, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrobić ręką jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem. Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić usuwając pestki. Następnie ułożyć na cieście i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno i cały czas mieszając, dodać cukier, i po jednym żółtku. Ubitą masę posypać mąką ziemniaczaną a następnie delikatnie wyłożyć na śliwki i na koniec wszystko posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. SMACZNEGO.