Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z musem czekoladowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 56
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 56
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2087
Składniki
Jajka włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Przesianą mąkę wymieszaj z kakao. Masło roztop, wystudź. Do jajek dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 10-15 min na jasną, puszystą masę. Stopniowo dosypuj suche , mieszając ciasto łyżką.
Na koniec dodaj roztopione masło i bardzo delikatnie wymieszaj. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 35-40 minut w temperaturze 175° C. Wystudź.
Przygotuj płynną czekoladę. Podgrzej śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Gdy przestygnie, posmaruj nią wierzch biszkoptu.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. W rondelku rozpuść masło z posiekaną czekoladą. Żółtka zmiksuj z kakao, dodaj do wystudzonej czekolady, wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier i miksuj tak długo, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do białek dodaj masę czekoladową oraz rozpuszczoną żelatynę i bardzo delikatnie wymieszaj. Mus wyłóż na biszkopt. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
70 minut Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie