Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z migdałową kruszonką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24475
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 489
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24475
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie cienko rozsmaruj przygotowane ciasto.
Śliwki umyj, wytrzyj do sucha. Owoce rozetnij i usuń pestki. Połówki śliwek ułóż na cieście. Przygotuj kruszonkę: ciasteczka migdałowe pokrusz w malakserze. Okruszki wymieszaj z cynamonem i brązowym cukrem. Dodaj miękkie masło. Szybko zagnieć kruszonkę. Posyp nią owoce.
Przygotowany placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około godziny. Wystudź. Podawaj np. z kleksem śmietany kremówki ubitej z cukrem waniliowym.Źródło: Naj