Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tradycyjnego piernika wymaga nieco czasu i cierpliwości. Jeśli brak ci choć jednej z tych rzeczy, a nie wyobrażasz sobie świąt bez aromatycznego, korzennego ciasta, możesz upiec szybki placek piernikowy!
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 732
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 322
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 199
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 573
Polecam bardzo smaczne, pulchne, mięciutkie rozpływające się w ustach mini pą...
Odsłon: 732
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 322
Cześć, chciałabym się z wami podzielić przepisem na pyszne, puszyste kopytka....
Odsłon: 199
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 573
Składniki
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego wszystkie przyprawy (goździki, kardamon, ziele angielskie, pieprz i anyż utrzyj wcześniej w moździerzu), kakao i miód. Podgrzewając na wolnym ogniu, wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia. Dolej do niego mleko i wymieszaj.
Utrzyj jajka z cukrem. Połącz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Uzyskaną masę wymieszaj mikserem (na niskich obrotach) z zawartością rondelka – do połączenia składników. Przelej ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką formy o wymiarach około 20x30 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Gdy placek piernikowy wystygnie, możesz udekorować go np. kremem waniliowym. Ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną (stopniowo dodając śmietanę do żelatyny – nie odwrotnie) i ekstraktem waniliowym. Wyłóż na ciasto i wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz posiekanymi orzechami.