Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piłkarski torcik"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6621
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 58
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szas...
Odsłon: 6621
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 56
Składniki
Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miski, utrzyj na puszystą masę z połową cukru kryształu. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier kryształ. Sztywną pianę ostrożnie połącz z żółtkami.
Sparz i wyszoruj pół cytryny. Otrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w młynku. Wymieszaj z kakao i cytrynową skórką. Na koniec dodaj przesianą mąkę. wmieszaj do masy z jajek. Rozpuść masło, wystudź je, a potem dodaj do ciasta.
Przygotowane ciasto wlej do pokrytej pergaminem tortownicy (o średnicy 32 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. ok. 40 minut. Gotowy korpus wystudź w tortownicy, a potem wyjmij.
Wytnij z papieru szablon ze wzorem piłki nożnej. Połóż na korpusie i posyp cukrem pudrem.
czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1 złŹródło: Świat kobiety