Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja i moja rodzina przepadamy za pierogami z truskawkami. Więc jak tylko pojawią się truskawki w sklepach to nie może zabraknąć ich na moim stole.
garnek, przyrząd do pierogów, miska, ścierka, wałek, nóż, silikonowa mata lub stolnica,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy na sitku. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, jajko, oleju i ciepłą ale nie gorącą wodę. Zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części, jedną część rozwałkowujemy a pozostałe przykrywamy ściereczką. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką matę silikonową lub stolnicę i rozwałkowujemy dość cienko. Po rozwałkowaniu wycinamy przyrządem do pierogów krążki (tyłem przyrządu), następnie krążki układamy na wierzch przyrządu, układamy porcje przygotowanych wcześniej truskawek zamykamy przyrząd i zlepiamy. Gotowe pierogi układamy na podsypanym mąką talerzu lub na stolnicy. To samo robimy z pozostałym ciastem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy porcjami pierogi. Gotujemy około 3 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody. Porcje nakładamy na talerze, posypujemy cukrem do smaku oraz polewamy zmiksowanymi z cukrem świeżymi truskawkami i śmietaną. Smacznego.
Pierogi gotowe do podania.
Pierogi z truskawkami gotowe do gotowania.