Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piernikowa babka ze śliwkami"
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 925
Składniki
2 łyżki masła odłóż, resztę utrzyj z cukrem. Dalej ucierając, dodaj 5 żółtek. Następnie dodaj czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy korzennej. Wlej wino, zmiksuj.
Dużą formę do baby z kominem posmaruj odłożonym masłem, wysyp bułką tartą. Śliwki umyj, osusz, wydryluj, pokrój na kawałki. Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta, wsyp śliwki. Delikatnie przemieszaj.
Ciasto przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patycz kiem, czy baba jest gotowa. Ostudź. Polej rozpuszczonym lukrem.
Czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety