Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki świąteczne będą idealnym dodatkiem do prezentu na święta Bożego Narodzenia. Wychodzą pulchne, miękkie i można je przechowywać nawet kilka tygodni. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają kompozycji przypraw korzennych. Choinka, śnieżynka, bałwan, chatka – to od ciebie zależy, jaki kształt nadasz swoim piernikom świątecznym na prezent. Wystarczy użyć ulubionej foremki. Pierniki wyglądają pięknie dzięki wzorkom z lukru królewskiego. Możesz wręczyć je na gwiazdkę najbliższym lub nawet udekorować nimi wigilijny stół. Oto prosty przepis na ok. 50 pierników.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Umieść masło z miodem w rondelku i roztop je na małym ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia.
Jajka wbij do miski i roztrzep je trzepaczką, dodaj masę z miodu i masła. Dodaj przesianą mąkę z sodą i przyprawami. Wyrób wszystkie składniki, aby połączyły się w jednolitą masę. Ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę do lodówki.
Urywaj po kawałku ciasta, podsypuj go mąką i wałkuj na grubość ok. 7 mm. Wykrawaj wzory z ciasta za pomocą foremek. Pozostałe resztki ciasta dodawaj do masy i powtarzaj czynność.
Piecz pierniki na papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut.
Przygotowanie lukru królewskiego: Umieść białko w misce i ucieraj mikserem na niskich obrotach aż powstanie sztywna piana. Dodaj cukier i ponownie zmiksuj całość. Dodaj kilka kropli soku z cytryny - całość zamieszaj.
Ozdób świąteczne pierniki wzorami z lukru za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniki świąteczne na prezent zazwyczaj dekorujemy standardową, białą masą lukrową. Możesz jednak pokusić się o zmianę koloru wzorów przez dodanie barwnika spożywczego.