Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik z powidłami"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 23
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 86
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 108
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia. Sodę rozpuść w zimnym mleku.
Do prze studzonej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, sodę z mlekiem, przyprawę korzenną, sól, pokruszone orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrób ciasto.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz w temp. 170 stopni C ok. godziny.
Wystudzony piernik wyjmij delikatnie z formy i przekrój wzdłuż na 3 blaty. Dwa posmaruj powidłami i złóż, lekko dociskając. Polej piernik polewą (rozpuszczone masło z czekoladą) i udekoruj świątecznie.Źródło: Tele Tydzień