Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik w czekoladzie"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 170
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 225
Składniki
Masło utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do gładkiej masy wsyp przyprawę piernikową oraz drobno posiekane orzechy ze skórką pomarańczową. Dolej rum, dodaj pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej formy, posypanej tartą bułką i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ciasto około 70 minut.
W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść rozdrobnioną czekoladę z posiekanym masłem. Wymieszaj z rumem.
Upieczony, lekko przestudzony piernik polej ciepłą polewą i udekoruj według uznania.Źródło: Kurier TV