Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi oraz masą grysikową Piernik robi się szybko, jest wilgotny oraz bardzo smaczny
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 107
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 154
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, dodać cukier oraz kaszę mannę. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż kasza mocno zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia do całkowitego przestygnięcia. Masło ucierać za pomocą miksera dodając partiami ostudzona kaszę mannę.
Masło przełożyć do rondelka. Dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko to podgrzewać na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, jajka, mleko oraz ostudzona polewę powidłową. Wszystko wymieszać za pomocą miksera. Ciasto przelać do keksówki o wym.24x14 i piec w 170C góra-dół bez termoobiegu przez ok 1h 30 minut lub do momentu suchego patyczka.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z olejem. Posłuży ona jako polewa do piernika. Upieczone ciasto rozkroić na 3 równe blaty. Pierwszy blat posmarować 4 łyżkami powideł. Na to położyć drugi blat ciasta. Drugi blat ciasta posmarować masą grysikową, na górę wyłożyć 3 blat ciasta i oblać piernika rozpuszczoną czekoladą . Wierzch ciasta posypać orzechami lub innymi dekoracjami jadalnymi. Smacznego!