Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik przekładany to klasyczne ciasto, które musi znaleźć się na wigilijnym stole.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 116
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 811
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 168
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 89
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 516
Składniki
Przygotuj piernik. W garnku podgrzej miód. Dodaj cukier i cały czas mieszając, doprowadź całość do wrzenia. Ostudź. W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Do suchych składników dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i skórkę kandyzowaną. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę do dwóch foremek na keksówkę o wymiarach 30x11 cm. Możesz także użyć dwóch form o wymiarach 20x30 cm. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 st. Celsjusza. W przypadku keksówek, piecz ciasto 65-75 minut lub do suchego patyczka. Przy płaskiej blaszce, skróć ten czas do 30-45 minut. Piernik wyjmij i ostudź na kratce. Wierzch piernika odetnij, by był całkowicie płaski. Bochenki z keksówki przedziel na 3 warstwy. W przypadku pieczenia w dużych formach, przekrój ciasto na 3 części wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj nadzienie. W rondelku zagotuj śliwki zalane wodą. Gotuj je przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij i ostudź. Śliwki zblenduj z cytryną i cukrem na gładkie puree. Ostudź do temperatury pokojowej. Przygotuj polewę. W garnuszku doprowadź do wrzenia: masło, wodę i miód. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury ok. 70 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji polewy.
Złóż ciasto. Posmaruj pierwszy blat połową przygotowanej masy śliwkowej i przykryj drugim blatem. Powtórz czynność na drugiego i trzeciego blatu. Wierzch piernika przekładanego polej zastygającą już polewą. Posyp płatkami migdałowymi. Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu polewy.