Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernik miodowy. Dojrzewający, warstwowy"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzewaj wolno, prawie do wrzenia. Ostudź. Dodaj kolejno: mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól, przyprawy. Wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tyg.
Pieczenie: do zimnego ciasta dodaj orzechy, podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na natłuszczonych blachach w 160-180°C przez ok. 15-20 min. Ostudź, wyjmij, przełóż ciepłymi powidłami, nakryj pergaminem i równo obciąż. Owiń, odstaw do skruszenia na ok. 3 dni. Gotowy piernik pokryj polewą.Źródło: Świat kobiety