Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy przepis na lekkie i delikatne piankowe ciasto z galaretką. Bez pieczenia, na szybko i smacznie.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2115
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 963
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20977
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2115
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 963
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20977
Składniki
Foremka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej herbatniki.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200 ml. gorącej wody (potrzebna do masy) Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 400 ml. gorącej wody (to będzie góra ciasta). Wszystkie galaretki pozostawiamy do wystudzenia.
Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną malinową galaretkę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremki na herbatniki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Żeby przyśpieszyć proces tężenia można wstawić do zamrażalnika na około 10 min. (ale nie dłużej). Do misy miksera wlewamy 250 ml. zimnego mleka, wsypujemy śnieżkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu aż się ubije. Wlewamy wystudzoną agrestową galaretkę i krótko miksujemy aż składniki się połączą. Przelewamy masę na różową i stężałą piankę. Wyrównujemy powierzchnię, zwracając szczególną uwagę aby masa dobrze dotykała ścianek foremki. Wstawiamy do lodówki lub do zamrażalnika do stężenia. Gdy ciasto dobrze stężeje, na górę wlewamy ostudzoną i lekko już tężejącą agrestową galaretkę. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce