Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niebawem tłusty czwartek dlatego mam dla was moją najlepszą propozycję na pączki drożdżowe na śmietanie i majonezie z powidłami śliwkowymi, powiem tak to jest mój osobisty a zarazem wymyślony przepis na przepyszne pączki, miękkie i delikatne jak puszek
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 57
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 68
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 73
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1108
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 258
Składniki
Do miski wsypać mąkę 4 szklanki i w środku zrobić dołek wsypać w środek drożdże suszone łyżeczkę cukru oraz mąki i zalać 2 łyżkami ciepłej wody lekko wymieszać, po bokach mąki wsypać cukier i cukier waniliowy, przełożyć żółtka oraz dodać śmietanę i majonez o temperaturze pokojowej oraz łyżkę octu. Wszystko pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do lekkiej pracy drożdży, jak już praca drożdży jest widoczna wyrabiać ciasto a w trakcie wyrabiania wlać mleko nadal wyrabiając wsypać pół szklanki mąki i wyrabiać do czasu aż ciasto będzie jednolite
Jak już mamy wyrobione ładnie ciasto ja zawsze robię to ręcznie wtedy wlać rozpuszczone letnie masło i nadal wyrabiać ciasto jest lekko klejące więc dodać jeszcze dwie łyżki mąki i wyrobić do czasu jej wchłonięcia i tak aby ciasto było elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło, będzie widoczna jego praca jak rośnie w czasie odpoczynku
Jak już ciasto odpoczęło ręce zmoczyć wodą lub posypać mąką, urywać mały kawałek ciasta również można lekko go posypać z obu stron mąką ponieważ lekko się klei ale takie ma być, na rozpłaszczony kawałek ciasta nałożyć powidła śliwkowe lub marmoladę różaną i sklejać formując kuli, gotowe ułożyć najlepiej na papierze do pieczenia lekko posypanym mąką. Gotowe pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Jak już pączki podwoiły swoją objętość co będzie widoczne gołym okiem, do garnka wlać olej i na małym gazie na małym ogniu go rozgrzać na rozgrzany wkładać pączki w zależności od wielkości i objętości garna po 2 - 3 lub 4 sztuki ponieważ pączki w czasie smażenia jeszcze rosną sklejonym w kierunku oleju i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty lub lekko brązowy kolor. Usmażone wyjmować z garnka i układać na ręczniku papierowym aby ostygły, przestudzone przełożyć do salaterki i obsypać cukrem pudrem
Moje wspaniałe mięciutkie i delikatne rozpływające się w ustach pączusie może nie mają otoczki jak to niektórzy się wymądrzają ale są tak pyszne że na pewno w sklepie takich nie kupicie. Nie to żebym się przechwalała ale tak jak pisałam na początku sama byłam zaskoczona moim wymysłem na te właśnie pączki i z czystym sumieniem polecam każdemu kto chce zjeść porządne pączki ręczę za nich swoją osobą