Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owsiane ciasteczka"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 112
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 135
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 112
Składniki
Rodzynki oraz suszoną żurawinę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 10 min a potem osącz na sitku. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól, wymieszaj łyżką.
Do drugiej miski włóż miękką margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajko i całość jeszcze chwilę miksuj, aż dokładnie się połączą.
Do masy dodaj suche oraz rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywaj małe kawałki i formuj z nich średniej wielkości kulki. Lekko je spłaszcz i ułóż na blasze, zachowując miedzy nimi niewielkie odstępy (w trakcie pieczenia trochę urosną).
Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz ok. 20 min do lekkiego zrumienienia.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie