Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owocowe tiramisu"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 138
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 41
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6531
Składniki
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj serek mascarpone oraz cukier puder. Kremową masę odstaw na 30 minut do lodówki.
Kawę rozpuszczalną wymieszaj z likierem migdałowym (lub z kilkoma kroplami olejku migdałowego do ciast). Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj owoce do deseru (maliny, jagody, truskawki, poziomki lub inne). Oczyść je, opłucz i osusz na sicie. Pozbaw ewentualnych szypułek. Jeśli używasz większych owoców, np. truskawek, pokrój je na kawałki.
Przygotuj 4 szklane pucharki lub kielichy. Kolejno układaj w nich warstwy namoczonych w kawowym naparze biszkoptów (tzw. kocich języczków), przygotowanych owoców oraz schłodzonej masy kremowej.
Postępuj tak do wyczerpania składników. Podawaj schłodzone.
czas ok. 20 min; porcja – 360 kcal, cena 3,80 złŹródło: Świat kobiety